Praca- kelnerka

Na czym polega praca kelnerki?

Jest to bardzo rozpowszechnione zajęcie wśród młodych ludzi. Wiele z nich łączy pracę kelnera ze studiami dziennymi. Elastyczny grafik oraz możliwość dostosowania godzin pracy jest dużym ułatwieniem dla studentów dziennych. Kelnerka jest osobą, która powinna szczycić się miła aparycją i chęciami do pracy. To od niej zależy jak gościom przebiegnie wizyta w restauracji. Bardzo ważne jest, aby kelnerka posiadał podstawową wiedzę na temat dań proponowanych w karcie. Zaoszczędzi sobie ona wtedy stresu związanego z szybkim wymyślaniem odpowiedzi dla gości a goście poczują się docenieni i objęci opieką profesjonalistki.

Zarobki

Sprawa jest dosyć trudna, ponieważ za ciężką pracę jaką wykonuje kelnerka nie dostaje ona solidnej pensji. Średnio liczy się, że jest to około 10 złotych na godzinę. Jest jeszcze druga strona medalu- napiwki. Wiadomo wszystko zależy od ilości klientów, obsłużonych stolików oraz tego czy napiwki trafiają do wspólnej puli czy na konto każdej kelnerki. Coraz większą popularnością cieszy się pierwszy wariant czyli zbieranie i równy podział między wszystkich pracowników. Jest to bardzo dobre rozwiązanie, ponieważ często wysokość napiwka zależy niue tylko od zaangażowania kelnera, ale również od szczęścia. W niektórych restauracjach wprowadzona została opłata, którą dolicza się do każdego rachunku tzw. obowiązkowy napiwek 🙂

Cechy idealnej kelnerki:

Praca- kelnerka
1. Punktualność- w zawodzie kelnerki bardzo ważny jest wygląd. Przyjście do pracy odpowiednio wcześnie pozwoli przygotować się do niej tak jak należy- wyprasowana koszula i spódnica czy spodnie, wypastowane buty.
2. Umiejętnośc pracy w zespole- jesteś częścią zespołu, który musi być zgrany i rozumieć się bez słów. Inaczej dania mogłyby nie trafiać na odpowiednie stoliki albo w ogóle nie wychodzić z kuchni.
3. Umiejętność rozwiązywania problemów- Gość dostał zupełnie inne danie niż zamawiał i jest wściekły…. z tej sytuacji uratuje Cię tylko spokój, prośba o wybaczenie i szybkie rozwiązanie problemu. Pamiętaj, że gościa nie interesuje kto zawinił!
4. Wysoka kultura osobista- język za zębami a nerwy na wodzy. Te dwa zdania powinny być Twoim mottem. Jesteś wizytówką miejsca do którego przyszli właśnie goście.
5. Umiejętność pracy pod presją czasu- są dni kiedy wszystkie stoliki są pełne a goście czekają przed restauracją na swoją kolej. Bądź wtedy opanowana- wykonuj swoją pracę dokładnie i wykaż się pełnym profesjonalizmem. Dzięki temu popełnisz mniej pomyłek a Twoje zdecydowane ruchy mogą tylko przyspieszyć działanie.

Rady dla (przyszłych) kelnerek

Bardzo ważne jest, aby kelnerka była zaangażowana w to co robi. Kiedy podchodzisz do stolika złap kontakt wzrokowy z gośćmi oraz uśmiechnij się. To sprawi, że poczują się dobrze w Twoim towarzystwie. Kolejną rzeczą jest zbudowanie swojej wizji- pokaż, że jesteś profesjonalna i znasz się na rzeczy. Spraw, aby goście poczuli się jakby byli najważniejsi w całym lokalu.

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Please enter your comment!
Please enter your name here